Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на насилието

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на насилието
Коментари Харесай

Антониу Гутериш призова да бъде предотвратена пълномащабна война в Судан

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш призова за преустановяване на насилието в Судан, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сраженията би трябвало да бъдат прекъснати, преди да загинат още повече хора и спорът да прерасне в пълномащабна война, която може да засегне целия район за години напред, акцентира Гутериш по време на посещаване в кенийската столица Найроби. Въпреки несигурната обстановка в Судан Организация на обединените нации ще се опита да даде на африканската страна по този начин нужната филантропична помощ, даде обещание той.

Според Гутериш Организация на обединените нации работи " ръка за ръка " с Африканския съюз и Междуправителствения орган за развиване (ИГАД), с цел да откри решение на спора.

Тежки боеве избухнаха в Судан в средата на предишния месец, когато от дълго време тлеещата битка за власт сред командващия постоянната суданска войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан и неговия някогашен заместител и сегашен противник военачалник Мохамед Хамдан Дагало, който управлява паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), прерасна във въоръжен спор. Двамата мъже бяха отпред на богатата на злато и нефт страна с население от към 46 милиона души след военния прелом през 2021 година, отбелязва ДПА.

Шест камиона с филантропична помощ бяха ограбени през днешния ден в Судан напът за спешния район Дарфур, заяви Организация на обединените нации. Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс съобщи, че не може да каже кой стои зад случилото се. 

Организация на обединените нации се приготвя повече от 100 000 души да избягат от Судан и да потърсят леговище в чужбина. Още преди преди експлоадирането на спора международната организация оцени филантропичните потребности на раздраната от спор африканската страна на 1,7 милиарда $.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР